castellà

De vegades hi ha llocs que ens parlen fluixet. Com si estiguessin lluny. La veu és xiuxiueja a cau d’orella. Potser és la manera que tenen d’assegurar-se que ens arriba plena de desitjos que frisen per fer-se realitat. Us passat mai una cosa així? En el meu cas, justament això és el que sentia cada vegada que passava per aquest racó del barri antic del meu poble, Cardedeu. Era sentir-la, aquesta veu, i en el meu interior emergia un desig imparable de veure com aquest espai esdevenia plaça. Una plaça plena de gent contant, escoltant, portant la paraula de cor a cor.

Estava convençuda que les imatges que se m’apareixien en la ment imaginant-me aquest espai fet plaça provenia d’un desig que jo mateixa m’havia anat fabricant cada cop que sentia parlar d’altres països amb places emblemàtiques en què contar allà formava part d’una tradició ancestral.

Tan lluny que estava d’imaginar-me l’origen real del meu desig. No em vull avançar a la història, però. Seguim amb la idea que, des del primer moment que vaig sentir parlar de la plaça de Marràqueix, per exemple, i de les persones que hi anaven a contar i escoltar històries, això va provocar en mi un fervor intern de tenir una plaça així a Cardedeu. I malgrat sentir aquest somni ben viu i present, la veritat és que es va quedar ben endins, formant part d’aquella llista silenciosa de coses que esperen fer-se realitat algun dia.

001

castellà

L’any 2017, des d’un ajuntament en van demanar que presentara la factura de manera electrònica… 

–¿I això que és? –vaig preguntar.

–Has d’entrar a la plataforma FACe i seguir les passes que t’indica.

–Val.

Però després de passar-me tot un matí intentant generar una factura en el maleit FACe vaig trucar a l’ajuntament per a dir-los que era incapaç de fer la factura i ells mateix en van  reenviar un correu dient-me que provara a fer-ho mitjançant una web anomenada www.b2brouter.net

Ho vaig fer i va ser meravellós, un amor a primera vista. En vaig registrar a l’opció gratuïta per a provar i vaig poder fer i enviar la meua primera factura electrònica amb èxit. A partir de llavors, b2brouter es va convertir en el meu programa para gestionar les factures electròniques que hauria d’emetre. 

Al principi alternava el sistema de facturació que utilitzava normalment amb b2brouter per a les factures per via telemàtica, però veient que cada vegada s’imposava més la factura electrònica, en vaig passar al pla professional (de pagament) que costa cent euros l’any i te moltes més possibilitats. Ara faig totes les meues factures per la plataforma.

castellà

El projecte SegaMots, l'art de contar contes té tres branques principals: contes a escoles i residències (propers en el temps al festival), proposta pedagògica que relaciona les escoles i els museus de la zona (al llarg del curs escolar), i festival de contes per a públic familiar i adult (mes d'octubre).

SegaMots va néixer amb Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, i enguany celebrarem la seva quarta edició. Cada any s'hi ha anat incorporant algun ajuntament  de la zona, fins a arribar a sumar-hi un total de dotze.

Actualment, el projecte s'impulsa des del Consell Comarcal de la Segarra, i el dirigeix i coordina Patrícia McGill. 

L'equip tècnic i artístic és majoritàriament femení, i cada any es conviden al festival narradores de diferents indrets, i amb parles i estils molt diversos. 

segamots22

Enguany, hi seran amb nosaltres Mon Mas, Ada Cusidó, Sherezade Bardají, Eva Andújar i Cristina Verbena. 

Com que cada any hi ha un espai de reflexió dins del festival, enguany hem volgut parlar de poesia a la nostra taula rodona. Per això, hem convidat també a dos importants poetes de la terra: Joan Graell i Jordi Pàmias.

El projecte vol difondre i viure l'oralitat com a entreteniment, com a eina per treballar la història local i la identitat cultural, com a element de cohesió social, com a lligam intergeneracional i intercultural, com a instrument per a elaborar relats personals i col·lectius, i com a clau del pensament crític. Creiem que les històries contades de viva veu són un bon camí per treballar temes com ara la tolerància, el gènere, la inclusió o la memòria. Creiem que l'oralitat ajuda a entendre els fonaments de la literatura, la gènesi de mites i llegendes propis i aliens, i sens dubte, porta a experimentar amb la llengua. Però, sobretot, creiem que compartir el present mentre contem un conte, mentre construïm entre tots un relat, es quelcom revolucionari i antic.  Donar-nos la paraula els uns als altres és un gest alhora arriscat, generós i enriquidor. 

SegaMots vol representar l'art de la narració oral, i redescobrir La Segarra com a territori de paraula.

Més informació: Web / Instagram

Patricia McGill

Més articles...