castellà

L’any 2017, des d’un ajuntament en van demanar que presentara la factura de manera electrònica… 

–¿I això que és? –vaig preguntar.

–Has d’entrar a la plataforma FACe i seguir les passes que t’indica.

–Val.

Però després de passar-me tot un matí intentant generar una factura en el maleit FACe vaig trucar a l’ajuntament per a dir-los que era incapaç de fer la factura i ells mateix en van  reenviar un correu dient-me que provara a fer-ho mitjançant una web anomenada www.b2brouter.net

Ho vaig fer i va ser meravellós, un amor a primera vista. En vaig registrar a l’opció gratuïta per a provar i vaig poder fer i enviar la meua primera factura electrònica amb èxit. A partir de llavors, b2brouter es va convertir en el meu programa para gestionar les factures electròniques que hauria d’emetre. 

Al principi alternava el sistema de facturació que utilitzava normalment amb b2brouter per a les factures per via telemàtica, però veient que cada vegada s’imposava més la factura electrònica, en vaig passar al pla professional (de pagament) que costa cent euros l’any i te moltes més possibilitats. Ara faig totes les meues factures per la plataforma.

castellà

El projecte SegaMots, l'art de contar contes té tres branques principals: contes a escoles i residències (propers en el temps al festival), proposta pedagògica que relaciona les escoles i els museus de la zona (al llarg del curs escolar), i festival de contes per a públic familiar i adult (mes d'octubre).

SegaMots va néixer amb Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019, i enguany celebrarem la seva quarta edició. Cada any s'hi ha anat incorporant algun ajuntament  de la zona, fins a arribar a sumar-hi un total de dotze.

Actualment, el projecte s'impulsa des del Consell Comarcal de la Segarra, i el dirigeix i coordina Patrícia McGill. 

L'equip tècnic i artístic és majoritàriament femení, i cada any es conviden al festival narradores de diferents indrets, i amb parles i estils molt diversos. 

segamots22

Enguany, hi seran amb nosaltres Mon Mas, Ada Cusidó, Sherezade Bardají, Eva Andújar i Cristina Verbena. 

Com que cada any hi ha un espai de reflexió dins del festival, enguany hem volgut parlar de poesia a la nostra taula rodona. Per això, hem convidat també a dos importants poetes de la terra: Joan Graell i Jordi Pàmias.

El projecte vol difondre i viure l'oralitat com a entreteniment, com a eina per treballar la història local i la identitat cultural, com a element de cohesió social, com a lligam intergeneracional i intercultural, com a instrument per a elaborar relats personals i col·lectius, i com a clau del pensament crític. Creiem que les històries contades de viva veu són un bon camí per treballar temes com ara la tolerància, el gènere, la inclusió o la memòria. Creiem que l'oralitat ajuda a entendre els fonaments de la literatura, la gènesi de mites i llegendes propis i aliens, i sens dubte, porta a experimentar amb la llengua. Però, sobretot, creiem que compartir el present mentre contem un conte, mentre construïm entre tots un relat, es quelcom revolucionari i antic.  Donar-nos la paraula els uns als altres és un gest alhora arriscat, generós i enriquidor. 

SegaMots vol representar l'art de la narració oral, i redescobrir La Segarra com a territori de paraula.

Més informació: Web / Instagram

Patricia McGill

castellà

Es tracta d’un programa de sessions de narració oral per a públic adult en un espai teatral. L’associació NANO junt al Teatro Círculo van començar en setembre de 2019 aquest projecte amb l’objectiu de generar un espai estable on poder gaudir de la narració oral per adults i també el de considerar la narració oral com una disciplina escènica.

La temporada 2019-2020 va ser interrompuda per la pandèmia, fins a eixe moment van participar: Coralia Rodriguez, Nuiria Urioz, Domingo Chinchilla, Esther Mayo,  Tania Muñoz, Paula Carbonell. Durant la pandèmia es van realitzar algunes sessions de forma online, on va participar: Vicente Cortés, El tio Vicent, Rosi Cózar, Miguel Ángel Montilla i Patricia Picazo.

La temporada 2020-2021 van participar: Patricia Picazo, Eva Andújar, Susu Benitez, Felip Kervarec, Rosi Cózar, Almudena Francès, Oscar Mora i Raquel López.

TOTS NANO 2022

descarrega-te'l en pdf      castellà – gallec – basc 

 

PREÀMBUL

La narració oral està considerada per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El col·lectiu de narradores i narradors orals professionals treballa al llarg de l’any per portar els contes contats a tots els racons d’aquest país, des de grans teatres de ciutats populoses fins a escoles unitàries de pobles de pocs habitants, des de biblioteques obstinades a mantenir viva la paraula dita amb una programació contínua fins a grans esdeveniments i festes de la narració oral que convoquen a milers de persones i que se celebren any rere any.

Aquesta és una activitat artística propera, humil i de profunda tradició que, malgrat el seu caràcter efímer i fràgil, ha sabut adaptar-se als canvis i a les circumstàncies.

No obstant això, la crisi provocada per la pandèmia de la covid-19 es presenta com una seriosa amenaça per al nostre ofici. 

No només ha suposat el cessament de la nostra activitat a l’inici de la nostra temporada alta, sinó que ens aboca a uns mesos sense possibilitat de treballar i, per tant, d’obtenir ingressos. 

En aquests moments les previsions més optimistes (un cop conegut el pla de desescalada del Govern) per poder tornar a treballar amb una certa normalitat, es parla de l’últim trimestre d’aquest any, però l’aparició de nous brots pot allargar els cessaments o el treball precari fins a mitjans o finals del 2021. És molt de temps, massa. Sense unes condicions mínimes, quan tot això passi, aquest col·lectiu de professionals de la narració oral podria quedar minvat o, directament, podria haver desaparegut.

Per aquest motiu elaborem el present document que inclou unes propostes econòmiques que considerem bàsiques per a la pervivència de les narradores i narradors orals.

Més articles...