Es tracta d’un esdeveniment que ha organitzat més de 220 activitats en els darrers tres anys (el 2012 se’n fa la tercera edició), sempre en biblioteques, centres cívics, parcs, teatres, bars, museus, escoles d’arts escèniques i espais no convencionals, oferint tant espectacles de contes per a nens i nenes com per a adults, conferències, xerrades, tallers, exposicions, maratons de contes i sessions de participació obertes al públic. En aquesta edició s’hi ha sumat la creació d’un centre de documentació i fonoteca al voltant de la narració oral (Centre d’Interès de la Narració Oral) en una de les biblioteques de la ciutat.

Munt de Mots no compta amb pressupost de cap mena. Es duu a terme en col·laboració logística, imprescindible, amb el Centre Cívic Pati Llimona i amb el Consorci de Biblioteques de Barcelona. Pel que fa als honoraris dels artistes, el Festival funciona de manera que proposa els espectacles a les diverses institucions interessades i, si són contractats, entren a la programació. Cada participant presenta després la factura corresponent al client.

Per a la promoció impresa, el Festival compta amb la col·laboració de l’Institut de Cultura de la ciutat. Munt de Mots també ha tingut el recolzament, en graus diversos, d’altres organitzacions com ara la Casa Amèrica Catalunya, el Museu de la Música, la Fundació Romea, associacions de narradors, editorials, organitzacions no governamentals i grups teatrals, entre altres. La resta (és a dir, la planificació, programació, contactes, promoció a la web, realització i logística, etc.) va a càrrec del treball voluntari de diverses persones, contacontes en la seva majoria, que dediquen vuit mesos a l’any a organitzar el Festival.

Tot i que l’entrada als espectacles és lliure en quasi la totalitat de les activitats, el Festival està molt compromès amb les iniciatives privades que busquen l’autogestió en la programació de contacontes i que, doncs, treballen a taquilla.

Afortunadament, la resposta del públic ha crescut  any rere any en tots els sentits. L’objectiu principal del Festiva és, precisament, el de promoure l’art de la narració oral a la ciutat, en tots els formats viables, contribuint a consolidar espais i creant-ne de nous –en la mesura del possible; en definitiva, apropant els contes a la gent i la gent als contes. Perquè es tracta d’això: de l’encontre.

De perseguir aquest  moment especial, quasi màgic, i sempre únic, en què les persones ens reunim per crear col·lectivament altres mons, altres vides, i aconseguir, així, altres savieses.

Tot això és el que procurarem també aquest any a Munt de Mots, corregint-nos (sempre cometem errors dels qualshem d'aprendre) i invitant un cop més a imaginar, com a pas previ indispensable per, realment, construir utopies.

Rubén Martínez Santana

Article en castellà // Més informació